Feed-aggregator

Belangrijke nieuwe inzichten voor zeldzame Caribische palmen

Natuurbericht -

Recente genetische studies naar de inheemse palmsoorten in het Nederlands Caribisch gebied, met name naar Sabal antillensis op Curaçao en Sabal lougheediana op Bonaire, hebben cruciale inzichten opgeleverd die bevestigen dat deze twee soorten endemisch zijn voor hun respectievelijke eilanden.

Kom 25 mei naar Wageningen voor een dag vol biodiversiteit

Natuurbericht -

Wie denkt dat stadsnatuur weinig voorstelt, moet op 25 mei naar Wageningen komen. Daar organiseren Wageningen University & Research (WUR), gemeente Wageningen, KNNV en Stadslab Wageningen een Biodiversity Challenge voor jong en oud. Ga mee met excursies in en om het centrum, ontdek de waterbeestjes in de gracht en bezoek de doe-markt in de Grote Kerk.

Steeds meer overwinterende grote zilverreigers in Nederland

Natuurbericht -

Terwijl de grote zilverreigers en lepelaars in ons land toenemen, nemen andere soorten zoals de scholekster en brilduiker juist af. Dat blijkt uit de meest recente analyse van tellingen van watervogels door Sovon Vogelonderzoek Nederland. Bij andere soorten blijven de trends stabiel, maar verandert de verspreiding over ons land.

Vogels kijken: acht tips voor beginners

Natuurbericht -

Waar ‘birdnerd’ ooit een scheldwoord was, is het inmiddels een geuzennaam. Vogels kijken is namelijk een ideale hobby en steeds meer mensen komen erachter. Daarom in dit bericht acht tips voor de beginnende vogelaar.

Leren leven met de Aziatische hoornaar

Natuurbericht -

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die in 2017 ons land bereikte. De soort komt inmiddels wijdverspreid voor met name in de zuidelijke provincies en zal niet meer uitgeroeid kunnen worden. Gelukkig blijken de negatieve aspecten van het voorkomen van deze soort minder groot dan vaak geclaimd. Met goede voorlichting en gerichte maatregelen zullen we moeten leren leven met deze hoornaar.

Symposium: streven naar biodiversiteit búíten natuurgebieden

Natuurbericht -

Zeker 80 procent van ons land is géén natuurgebied. Ook in bijvoorbeeld steden, havengebieden en akkerbouwgebieden dient biodiversiteit een plek te krijgen. Over deze uitdaging en de bijdrage die burgers hieraan kunnen leveren, gaat het symposium ‘Samen op weg voor meer biodiversiteit - de mogelijkheden van Basiskwaliteit Natuur en citizen science’ op vrijdagmiddag 24 mei in Rotterdam.

Nu te zien: de draaihals

Natuurbericht -

Qua verenkleed behoort de draaihals tot de categorie van bijvoorbeeld de houtsnip: het lijkt écht op boomschors! Hij is dan ook enorm goed gecamoufleerd, zowel zittend op een tak als wanneer hij voedsel zoekt op de grond. Hier zitten ze vaak, want draaihalzen zijn mierenspecialisten. Met hun lange, kleverige spechtentong likken ze eigenlijk de mieren op. Want een specht, dat is de draaihals.

Blauwe juffertjes: negeer de vrouwtjes!

Natuurbericht -

Als je nu op een zonnig moment langs de waterkant loopt, kun je ze haast niet missen: blauwe waterjuffertjes. Er is een drietal heel algemene soorten die je overal in ons land kunt tegenkomen. Ze lijken best sterk op elkaar, maar als je weet waarop je moet letten kun je ze prima uit elkaar houden en gelukkig zijn er goede hulpmiddelen.

Eerste gierzwaluwen gesignaleerd

Natuurbericht -

De eerste gierzwaluw van het jaar ontdekken is voor veel mensen een bijzonder moment. Met hun onvoorstelbare leven in de lucht, waarbij ze de eerste jaren van hun leven non-stop vliegen, zijn gierzwaluwen buitengewone langeafstandstrekkers. De winter brengen ze door in het grote gebied tussen Mali en Congo en vanaf eind april komen ze massaal aan in ons land. Dit jaar waren de vogels er vroeg bij.

Insecten noodzakelijk voor huismus in de broedtijd

Natuurbericht -

Huismussen eten zaden van kruiden en grassen, waaronder graan. Dat ze in mindere mate ook bessen en bloemknoppen nemen, weten minder mensen. Dat ze daarnaast niet zonder insecten en hun larven kunnen, is nog veel minder bekend. Tijd dus om de eetgewoonten van misschien wel onze bekendste vogel onder de loep te nemen, zeker in het Jaar van de Huismus.

Troebel water houdt de kust gezond

Natuurbericht -

Om de belangrijke droogvallende zandplaten en daarmee ook de schorren en kwelders voor onze kusten voor de toekomst te behouden, hebben we meer troebel water nodig. Dat is één van de opvallende conclusies uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door een Nederlands-Chinees team van onderzoekers dat vandaag is gepubliceerd in Nature Geoscience.

Toename broedvogels moeras en zoetwater, afname boerenlandvogels

Natuurbericht -

De populaties van vogels die in Nederland broeden waren in 2023 gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Van 185 soorten zijn er 92 in aantal toegenomen, 83 afgenomen, bleven 9 soorten stabiel, en is van één soort de trend onzeker. De sterkste toename kennen broedvogels van moeras en zoetwater, zoals de grote zilverreiger. De sterkste daling is te zien onder boerenlandvogels, zoals de grutto.

Vlinderen: vroeger collecties, nu tools, internet en boeken

Natuurbericht -

Hedendaagse vlinderaars hebben maar geluk met alle tools en boeken om soorten te herkennen en waarnemingen in het veld in te voeren. En bij twijfel, even ObsIdentify aanslingeren, en hup daar is de exacte soort bij de waarneming. Vroeger had men deze luxe niet. Toen werden veel vlinders opgeprikt en bewaard in collecties. Die geven een mooi beeld van de verspreiding van vlinders toen.

Slangenschimmel ontdekt bij wilde ringslangen in Nederland

Natuurbericht -

De ‘slangenschimmel’ Ophidiomyces ophiodiicola kan een huidziekte veroorzaken bij slangen, soms met dodelijke gevolgen. De schimmel wordt op steeds meer plekken in Europa gevondenen heeft in Noord-Amerika een negatief effect op diverse soorten slangen. RAVON en de Universiteit Gent doen sinds 2017 onderzoek en troffen de gevreesde schimmel nu voor het eerst aan in Nederland bij wilde ringslangen.

Pagina's

Abonneren op NatuurFront aggregator