Natuurbericht

FPNA wordt omgedoopt tot Aruba Conservation Foundation

Op 22 april heeft de onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie die voorheen bekend stond als Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA), de gelegenheid van de wereldwijde Dag van de Aarde aangegrepen om haar transformatie naar Aruba Conservation Foundation (ACF) te onthullen. Deze transformatie omvat een nieuwe naam, logo en visuele identiteit die aansluit bij de moderne beschermingsorganisatie.

Druppelzwammen houden je van de straat!

Het is heel goed mogelijk dat je aan het vogelen bent en dan een mooi stuk populierenhout tegenkomt met opvallende grote oranje tot oranjegele druppelvormige zwammen er op. Snel wat foto’s gemaakt en doorgegaan met vogelen. Thuisgekomen werden de foto’s bekeken, waarna de conclusie dat het wel moest gaan om een druppelzwam misschien te snel is getrokken.

Grootste plantenstamboom ooit

Bijna tienduizend plantensoorten uit alle bloemplantenfamilies hebben een plekje gekregen in de grootste evolutionaire stamboom van planten ooit. En dat is niet alleen goed nieuws voor evolutiebiologen.

Haring zwemt door klimaatverandering steeds vroeger het wad op

Door het veranderende klimaat komen jonge haringen in het voorjaar steeds een beetje vroeger de Waddenzee op zwemmen. “Dát we dit konden aantonen, is te danken aan heel consequent, zestig jaar lang, ieder voorjaar en ieder najaar continu de vissen te bemonsteren met steeds precies dezelfde fuik. Het herkennen van dit soort veranderingen vraagt extreme precisie en uithoudingsvermogen."

Zoek mee naar kokerjuffers en andere waterdiertjes

Dit jaar zet Waterdiertjes.nl samen met natuurorganisaties, wetenschappers en waterbeheerders de kokerjuffer in het zonnetje. Om te weten hoe het met dit waterdiertje én het Nederlandse water gaat, is jouw inzet als vrijwilliger cruciaal. Doe jij mee?

De timmerboktor en het veranderend beheer van zijn bos

De aanwezigheid van dood hout is belangrijk voor de biodiversiteit. Door veranderend bosbeheer neemt de hoeveelheid dood hout in bossen na decennia van schaarste weer sterk toe. Hier reageren doodhoutkevers als de timmerboktor duidelijk op. Het creëren van dood hout in 'lege' bossen blijkt een positief effect te hebben op het voorkomen van de timmerboktor.

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

Wie voor het eerst de koraalriffen in de Nederlandse Cariben ziet, is aangenaam verrast door hun schoonheid. Wie de riffen tientallen jaren geleden zag en nu weer ziet, schrikt. De riffen zijn niet meer zo groot, sterk en gezond als toen. Om dat perspectief en nog veel meer bijzonders over de koralen te tonen, lanceert WWF een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in deze regio.

Nationale Bijentelling: bijen en tellers trotseren barre weersomstandigheden

De Nationale Bijentelling had dit jaar te lijden onder een koud en wisselvallig voorjaar met veel wind, regen en zelfs vrieskou. Desondanks zijn er ruim 40.000 bijen, hommels en zweefvliegen geteld door ruim 2.300 tellers. Het slechte voorjaarsweer is terug te zien in de resultaten: de kou-bestendige honingbij, aardhommel, en metselbijen zijn opnieuw de meest gespotte bijen.

Gratis proefles: hoe kun jij impact maken voor de natuur?

Het is een van de meest gestelde vragen aan natuurbeschermers: 'Dat het slecht gaat met de natuur weten we nu wel, maar wat moeten we doen om het beter te laten gaan?' Het antwoord is veelzijdig. Het goede nieuws is dat er zoveel verkeerd gaat dat je je ook op heel veel manieren in kan zetten om het tij te keren. In een gratis proefles op de soortenacademie geven we een paar suggesties.

Teken op roofdieren: TickTrack mee!

Van wolven tot wezels, roofdieren zijn een diverse en boeiende groep zoogdieren. Ze breiden hun areaal uit of hebben het juist zwaar. In de week van de teek bespreken we de teken die op roofdieren leven. Centrum Monitoring Vectoren (CMV) bestudeert of deze net zo dynamisch veranderen als hun gastheren. Lees in dit bericht meer over deze studie en hoe jij eraan kan bijdragen.

Saba's zeebodem als nooit tevoren

Het Sababank Nationaal Park was onlangs onderwerp van een innovatief onderzoek naar het in kaart brengen van habitats. Het in kaart brengen van habitattypen is essentieel voor inspanningen op het gebied van milieubeheer, natuurbehoud en onderzoek, evenals voor het begrijpen van veranderingen op lange termijn.

Bladluizen en de achteruitgang van insecten

Veel insectensoorten die recent sterk zijn afgenomen, zijn voor hun voedsel afhankelijk van bladluizen. In natuurgebieden staan bladluispopulaties mogelijk onder druk van stikstofdepositie en pesticiden, wat een deel van de verklaring kan zijn voor de massale achteruitgang van andere insecten. Stichting Bargerveen en de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoeken dit in opdracht van OBN.

Waarnemingen gezocht voor onderzoek naar impact uitheemse rivierkreeften op amfibieën

Uitheemse rivierkreeften zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse watersysteem. Hun opmars is nog volop gaande en de verwachting is niet dat ze ooit nog zullen verdwijnen. Dat ze een grote impact kunnen hebben op ecosystemen en inheemse soorten is bekend. Naar de specifieke effecten op amfibieën in Nederland is echter weinig onderzoek gedaan. Hoog tijd om er dieper in te duiken.

Herintroductie van de zalm: waarom lukt het niet?

De herintroductie van de Atlantische zalm in de Rijn leek eerst succesvol, maar de populatie is de laatste tien jaar volledig ingestort. Aan de hand van zenderdata hebben onderzoekers aangetoond dat de grootste verliezen, tot 94%, tijdens de migraties in zoetwater plaatsvinden. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd artikel in het wetenschappelijk tijdschrift River Research and Applications.

Verborgen eeuwenoude laan Landgoed Weleveld in ere hersteld

Twee dubbele rijen walnoten markeren de plek waar op Landgoed Weleveld in Zenderen (Twente) honderden jaren geleden een oprijlaan liep. De eigenaresse blies dit stukje cultuurhistorie onder supervisie van Bosgroep Noord-Oost Nederland nieuw leven in. De aanplant maakt het landgoed stukje bij beetje klaar voor de toekomst.

Pagina's