Feed-aggregator

Oorlogssporen in de natuur

Natuurbericht -

In de natuur zijn talloze sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van bomkraters tot gedenkplekken waar verzetsstrijders zijn gefusilleerd. Staatsbosbeheer-boswachter Kees van Son bezoekt enkele van deze plekken in Nationaal park Drentsche Aa. “Ik vind het enorm belangrijk om deze plekken in stand te houden en de bijbehorende verhalen te vertellen. Zodat we niet vergeten wat hier is gebeurd.”

Mezen vertraagden het broeden in 2023 met twee dagen

Natuurbericht -

Geen enkel voorjaar is hetzelfde, zo laten de controles van tienduizenden nestkasten van vogels zien. In 2023 regende het veel in maart en april en begonnen veel zangvogels laat met broeden. Doordat het weer later in mei en zeker in juni heel goed was, was het nestsucces bij de meeste soorten wel op peil. Alleen de bonte vliegenvanger, die in Afrika overwintert, had een zeer goed jaar.

Bijna helft Nederlandse zweefvliegen bedreigd

Natuurbericht -

Bijna de helft, 46 procent, van onze zweefvliegen is bedreigd of zelfs al verdwenen uit Nederland. Dit blijkt uit het Basisrapport voor de Rode Lijst Zweefvliegen 2023, die de minister voor Natuur en Stikstof onlangs aan de Tweede Kamer zond. De resultaten stemmen droevig.

Vleermuizen, nestelen die ook?

Natuurbericht -

De merels kwetteren er lustig op los en sommige eendenkuikens zijn het neststadium al voorbij: de lente is in volle gang en het Nederlandse dierenrijk heeft nesteldrang. De vleermuisvrouwtjes bereiden zich net als de vogels voor op de geboorte van hun jong. Ook bij vleermuizen wordt het woord 'nestelen' vaak gebruikt, maar is dat terecht?

Ongunstig maaibeheer leidt tot gezondheidsproblemen honden

Natuurbericht -

Op voedselrijke en niet goed beheerde bermen en graslanden kunnen Kruipertje en IJle dravik nadrukkelijk aanwezig zijn. De aartjes van deze grassen kunnen makkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen tenen van honden terechtkomen en daar binnendringen. Heel vervelend, en soms zelfs dodelijk. Wat kunnen beheerders én hondeneigenaren doen om de dominantie van deze grassen te voorkomen?

Vernatting veenweidegebied en effecten op insecten

Natuurbericht -

Om bodemdaling en uitstoot van broeikasgassen te verminderen wordt in veenweidegebieden de grondwaterstand verhoogd. Het is de vraag in hoeverre de biodiversiteit meeprofiteert. Dit is voor enkele insectengroepen onderzocht. Libellen lijken via de waterkwaliteit te profiteren. Voor dag- en nachtvlinders zien we geen effecten, daarvoor lijkt beheer belangrijker.

Melkende korreltruffels in de duinen van Schoorl

Natuurbericht -

Dat er bijzondere paddenstoelen te vinden zijn in de Staatsbossen van Schoorl is algemeen bekend. Maar het vinden van zeer zeldzame kleine truffeltjes, zoals de Melkende korreltruffel, is specialistenwerk. Leonard Minkema is zo’n specialist. Onlangs vond hij er een aantal in Schoorl. Omdat ze een zeer verborgen leefwijze hebben, weten we maar weinig over deze bijzondere paddenstoel.

Grassencursus van start

Natuurbericht -

Zijn grassen en andere sprieten moeilijk om op naam te brengen? Zeker niet! De nieuwe cursus 'Grassen, zeggen en russen herkennen' van FLORON daagt floristen, ecologen, natuurbeheerders en andere geïnteresseerden uit zich te verdiepen in de wondere wereld van de Nederlandse grasachtigen. Aanmelden is nu mogelijk.

Anti-vlooiengif schadelijk voor vogels

Natuurbericht -

Het seizoen om je huisdier van een vlooien- en tekenbehandeling te voorzien is weer van start gegaan. Dit is dus ook hét moment om de effecten van deze behandelingen op biodiversiteit verder onder de loep te nemen. Sommige middelen bevatten namelijk pesticiden die door honden en katten ook in de natuur terechtkomen.

Bosreservaten verbergen een schat aan informatie

Natuurbericht -

Wat gebeurt er in bossen die volledig met rust worden gelaten? Hoe ontwikkelen de bomen zich? En de biodiversiteit? Wat verandert er in de bodem? In Nederland zijn zo’n veertig jaar geleden 59 bosreservaten benoemd. Hier doet de grondeigenaar helemaal niets. Over wat dat oplevert, is helaas niet zo veel bekend. Onderzoek is dus hard nodig.

Noodweer voor de grote parelmoervlinder

Natuurbericht -

De grote parelmoervlinder is in Nederland een ernstig bedreigde dagvlinder. Het is een kenmerkende soort van een schrale, dus stikstofarme omgeving. Gelderland herbergt op de Veluwe meer dan de helft van de Nederlandse populatie. Sinds 2017 is de soort sterk in aantal achteruitgegaan. De problemen en kansen voor herstel zijn onlangs nader onderzocht.

Worm uit Deltagebied is nieuw voor de wetenschap

Natuurbericht -

In onze Deltawateren is een nieuwe soort kieuwdraadjesworm ontdekt. De Italiaanse onderzoeker Marco Lezzi en zijn Nederlandse collega Ton van Haaren beschreven het dier als nieuw voor de wetenschap, naar materiaal uit Nederland. De soort werd vernoemd naar een Nederlandse collega.

Symposium toont potentie van natuurdata voor ruimtelijk beleid aan

Natuurbericht -

Provincie Noord-Brabant en SoortenNL organiseerden op 8 april een symposium met als centrale vraag: wat kun je met natuurdata binnen ruimtelijke ordening en de huidige gebiedsopgaven? Andere vragen waren: wat weten we van natuur en wat weten we nog niet, en wat is de potentie van citizen science daarbij? Een verslag met de belangrijkste 'take home messages'.

Pagina's

Abonneren op NatuurFront aggregator