Natuurbericht

Nieuwe webapp SoortenKijker: thermometer voor de natuur in je eigen buurt

In aanloop naar de Nationale Vogelweek en de Week van de Biodiversiteit lanceert Groene Bondgenoten een nieuwe webapp. SoortenKijker is vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over welke algemene soorten – planten en dieren – er in hun eigen omgeving zouden moeten voorkomen.

Vlinderbalans 2025

U heeft het vast al vernomen via de pers: 2024 bleek opnieuw het slechtste vlinderjaar ooit, sinds de start van het meetnet. Ook de libellen tonen achteruitgang. Het zijn niet alleen de zeldzame en kwetsbare soorten die afnemen, maar ook de algemene soorten. Begin april is de nieuwe Vlinderbalans gepubliceerd. Deze balans geeft een overzicht van de status van onze vlinders en libellen.

Klimaatadaptief bermbeheer voor veiligheid en biodiversiteit

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat klimaatverandering een negatieve impact heeft op de functionaliteit van bermen als het gaat om bermbranden en biodiversiteit. Op 22 april presenteerden de onderzoekers tijdens een symposium hoe een goed afgestemd maaibeheer hier verandering in kan brengen.

Landelijke Kikkerdriltelling 2025 – een gespreide telling door droogte

De jaarlijkse landelijke Kikkerdriltelling voor eiklompen van de bruine kikker was dit jaar uitgesmeerd over bijna zes weken. Door het te droge weer vond de traditionele voorjaarstrek van amfibieën zeer gespreid plaats. Bruine kikkers kozen regionaal voor verschillende piekmomenten om hun eieren af te zetten. De resultaten van de Kikkerdriltelling komen uit op gemiddeld zeven eiklompen per tuin.

Database-speurwerk levert verrassende nieuwe veldkersen op

Ook buiten het groeiseizoen valt er nog genoeg te ontdekken in de plantenwereld – soms zelfs vanaf de bank. Terwijl de natuur in winterrust is, duiken speurders in digitale natuurdatabanken op zoek naar iets bijzonders. En met succes: via de waarnemingsplatforms iNaturalist en Waarneming.nl zijn onlangs twee nieuwe veldkerssoorten opgedoken die nog niet eerder uit Nederland bekend waren!

Argusvlinders, waar zijn ze nog te vinden?

In het weekend van 16 tot en met 18 mei is het weer zover: het jaarlijkse argusvlindertelweekend vindt weer plaats! Iedereen kan meetellen om de huidige situatie van het zorgenkindje van de Nederlandse graslandvlinders, de argusvlinder, in kaart te brengen.

Hoezo gorgelpijp?

Het nog koude Oosterscheldewater biedt duikers in april een fascinerend schouwspel. Plaatselijk is de bodem bedekt met een oranjeroze bloemtapijt. Maar schijn bedriegt: dit zijn geen onschuldige bloemetjes! Onderaan het artikel maken we ook de uitslag van de prijsvraag van 1 april bekend.

Plant & mens: tulp

Wie kent het oer-Hollandse lied ‘Tulpen uit Amsterdam’ uit 1957 niet? Klik even op de link onderaan dit stukje en luister en kijk naar de originele video bij dit liedje van Herman Emmink. Dan heb je in een keer een beeld van hoe de tulp als icoon voor Amsterdam, voor Holland en voor Nederland, in het collectieve geheugen en wereldwijd het meest bekend is.

1000 vogelkijkgebieden in Nederland op de kaart

Op Birdingplaces vind je duizenden vogelkijkplekken in Nederland, de rest van Europa en wereldwijd. Met alle informatie die je nodig hebt om er vogels te gaan kijken. Lokale vogelaars hebben de beschrijvingen aangeleverd. Zij kennen hun favoriete gebieden goed en weten wat de mooiste plekken zijn. Nederland loopt daarbij voorop. Afgelopen maand kwam vogelkijkgebied nummer 1000 in Nederland online.

Vergrassing van droge heide door pijpenstrootje

Lange tijd leek vergrassing van droge heide vooral plaats te vinden met bochtige smele. Maar vanaf de jaren negentig blijkt pijpenstrootje zich uit te breiden en zijn in het heidelandschap grassteppes met pijpenstrootje meer regel dan uitzondering. Dit is het uitgangspunt voor onderzoek naar de oorzaken van de uitbreiding van pijpenstrootje, en zo mogelijk naar herstel- en beheerstrategie.

De waardplantenactie start in Overijssel!

Wegens groot succes gaat de waardplantenactie weer van start! Groene Lopers Overijssel en het programma Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel helpen Overijsselaars met het planten van inheemse, onbespoten waardplanten.

Minder intensief werkt het best voor landbouwbodem

Hoe minder intensief je de bodem bewerkt, des te beter kan de bodem functioneren. Denk aan minder vaak de grond omploegen of meer gras-klavermengsels gebruiken als afwisseling. Dit concludeert een onderzoeksteam geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Onverwachts geldt dit voor zowel gangbare als biologische boerenbedrijven.

Het jaar van de eendagsvlieg

In 2025 staat de eendagsvlieg een heel jaar lang in de spotlights. Dit tot de verbeelding sprekende dier leeft veel langer dan gedacht, en vooral onder water. Grijp je kans, te beginnen in deze meivakantie, en help de wetenschappers van Waterdiertjes.nl met het opsporen van eendagsvlieglarven in heel Nederland. Net als bij andere waterdieren geeft dit ons belangrijk inzicht in de waterkwaliteit.

Pagina's