Natuurbericht

De vernieuwde natuurherkenner voor in je broekzak

Vandaag lanceert Waarneming.nl de vernieuwde versie van de populaire natuur-app ObsIdentify. Deze app is een natuurherkenner in je broekzak: maak een foto met je telefoon en herken 22.303 Nederlandse wilde dieren en planten. De nieuwe versie van de app daagt je uit om deel te nemen aan challenges en laat jouw waarnemingen bijdragen aan soortenonderzoek.

Verdwenen boshommel keert terug

In het Limburgse Geuldal troffen studenten tijdens hun onderzoek naar wilde bijen een hommel aan met een afwijkende kleur. Bijendeskundige Ivo Raemakers bevestigde dat het ging om de boshommel. Ooit was de boshommel algemeen in Nederland, maar sinds 1950 zijn er slechts enkele waarnemingen geweest. Gezamenlijke inspanningen om de boshommel terug te brengen lijken nu te worden beloond.

Geef nestplekken van gierzwaluwen door

Als je boven je hoofd weer het gierende geluid van de gierzwaluw hoort, weet je dat de zomer is begonnen. De vogel, herkenbaar aan zijn sikkelvormige vleugels, broedt in onze gebouwen en huizen. Om een beter beeld van de nestplaatsen te krijgen, vragen Vogelbescherming Nederland en Waarneming.nl aan heel Nederland hulp. Geef van half mei tot eind juli de nestplaatsen door via waarneming.nl.

Welke boom wordt in 2021 De Boom van het Jaar?

In de discussie over klimaatverandering groeit de aandacht voor de belangrijke natuurwaarde van bomen en bos. Maar bomen hebben ook een maatschappelijke functie. Ze geven vorm aan de omgeving waarin wij wonen. Sommige exemplaren hebben zelfs een bijzonder verhaal: hun waarde voor de lokale gemeenschap, hun geschiedenis, of zelfs een legende. Naar die verhalen is De Boom van het Jaar op zoek.

Effectief Noordzeebeheer vraagt om kenmerkenbenadering

Klimaatverandering versterkt het komen en gaan van soorten. Maar wat betekenen nieuwkomers bijvoorbeeld voor het ecosysteem van de Noordzee? En wat gebeurt er als sommige soorten uit een gebied wegtrekken? Onderzoekers van Wageningen Marine Research adviseren natuurbeleidsmakers en -beheerders niet alleen naar de rijkdom aan soorten te kijken, maar ook naar de kenmerken van soorten.

Mei: grotere kans een blauwtje te lopen

In april is er geen vuiltje aan de lucht. Als je dan een blauw vlindertje ziet, weet je zeker dat je te maken hebt met het boomblauwtje, want de andere blauwe blauwtjes vliegen nog niet. In mei en later in het jaar wordt het lastiger en moet je beter opletten, want dan vliegen er meer soorten. Als je weet waarop je moet letten, valt het ook dan trouwens best mee.

Verwanten wijzen wolf de weg naar het westen

De meeste wolven die in Nederland verschijnen stammen af van wolvenpopulaties uit Oost-Polen en de Baltische staten. Dat blijkt uit recent onderzoek naar de genetische oorsprong van de wolvenpopulatie in Duitsland. De studie laat ook zien dat wolven onze kant op komen door een natuurlijk mechanisme dat inteelt helpt voorkomen en waarbij jongvolwassen dieren op zoek gaan naar een eigen territorium.

Wolvenaanvallen op mensen hoogst onwaarschijnlijk

Uit het NINA-rapport 'Wolf attacks on humans: an update for 2002–2020' blijkt dat in Europa, ondanks de stijging van het aantal wolven, een aanval van een wolf op een mens nog steeds hoogst onwaarschijnlijk is. Lees hier de bevindingen van het onderzoek en de aanbevelingen van IFAW (International Fund for Animal Welfare).

Baanbrekend haaienonderzoek rondom Sint Maarten

In de week van 11 april werden elf haaien voorzien van een zender, waaronder voor het eerst een zwangere vrouwelijke tijgerhaai en een bedreigde Caribische rifhaai in het Nederlands Caribisch gebied. De gegevens uit deze zenders zullen belangrijke informatie opleveren voor beschermingsstrategieën van haaien in de regio.

Hooikoorts door bloeiend gras aanstaande

Het graspollenseizoen staat voor de deur. Dit weekend wordt het zeer koude lenteweer ingewisseld voor een beduidend warmer weertype. Daarbij valt geregeld wat neerslag en dat maakt het groeizaam weer. Komende week zal dan ook het eerste gras tot bloei komen en stijgt de kans op hooikoortsklachten voor wie allergisch is voor graspollen. Het berkenpollenseizoen duurt dit jaar lang.

Rifhaaien verhuizen tijdens hun leven

Rifhaaien blijven niet hun hele leven op dezelfde plek, ze gebruiken verschillende habitats tijdens verschillende perioden in hun leven. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in Caribisch Nederland. Deze bevindingen hebben mogelijk consequenties voor het effectief beheren en beschermen van deze bedreigde diersoorten.

Sint-jacobsvlinder en het giftige jakobskruiskruid

Jakobskruiskruid is niet door iedereen geliefd, maar de sint-jacobsvlinder is er dol op. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan de gifstoffen uit jakobskruiskruid op, waardoor ze als rups, maar ook later als vlinder, oneetbaar zijn. De opvallende overdag actieve nachtvlinders zijn vanaf nu veel te zien. Dit is een van de redenen om jakobskruiskruid niet massaal te gaan bestrijden.

Wat brengt de kat thuis?

In de maatschappij is discussie ontstaan over het jaaggedrag van katten. Wat betekent dit voor de omgeving? Katten die buiten lopen jagen op dieren en brengen die vaak mee naar huis. Het is zonde om met deze informatie niets te doen, de Zoogdiervereniging kan uw hulp gebruiken! Door te melden wat uw kat thuis heeft gebracht, helpt u om de verspreiding van kleine zoogdieren in kaart te brengen.

Pagina's